22 feb. 2013

Spara pengar, snåla fan.

Okej så... jag har av personlig erfarenhet märkt att de som faktiskt inte har pengar är de som spenderar mest pengar, låter det vettigt? Nae men okej. En person som har 1000 kr i fickan spenderar mindre än den som har 10 kr i fickan - och då kan man ju undra ja men varför har den personen 1000 kr och den andre 10 kr? Okej det där lät också jävligt flummigt så vi gör det lite lättare. Det här går alltså ut till ungdomar, inte vuxna människor för jag kan inte ett piss om hur man lever som vuxen.

Du har dålig ekonomi, you say. Yes. Okej, men varför?
"jag måste betala hemma"
Eh. Ja? Det klart som fan att du måste. Det finns någonting som heter barnbidrag som du dessutom, ditt bortskämda fan, har fått ha hand om själv sen du fyllde 15 år. Barnbidraget är till för att dina föräldrar ska kunna försörja dig. Om dina föräldrar är skilda så betalar den som inte har vårdnaden så kallat "underhåll" som du kanske till och med, ditt bortskämda fan, har fått ta hand om själv sen du fyllde 18 år. Så du har egentligen inte betalat hemma alls på något vis och dina föräldrar blir självklart trötta på dig efter 25 år utan jobb. Du behöver dessutom inte betala lika mycket som du hade gjort om du bodde i egen lägenhet. Att bo hemma hos sina föräldrar efter man har fyllt 18 år är ingen självklarhet och du ska ha tur att dina föräldrar inte har kastat ut dig än, för det händer!
"jag har inte råd att köpa grejer till mig själv"
Alltså, jag förstår det här argumentet till tusen egentligen för man måste kunna leva lite också. För att man ska kunna ha ett liv idag så måste man kunna ha pengar till nöje och annat... men du kanske har massa saker liggandes hemma som du inte använder? Tradera! Kläm till med en extra 10-20 kr i frakten, det gör ALLA så kan du spara dom extra kronorna i en spargris. Vips så har du pengar till en märkeströja!
"jag är rökare"
Sluta. Buhu. Om du inte har råd att röka cigaretter så rök inte, det är faktiskt jävligt värt det till slut. Fattar du hur mycket pengar du lägger ner på cigaretter egentligen? Räkna ut själv, det är busenkelt. T.ex. jag. Jag är rökare. *matte med Jonna coming up* Jag röker ett paket på 3 dagar ungefär. Mina cigaretter kostar 43 kr. På en vecka kan vi säga att jag röker 3 paket. Så jag tar fram min mobil. Under "verktyg" finns det "kalkylator" och då räknar vi alltså: 3 x 4 = 12 paket i månaden. 12 x 43 = 516 kr varje månad. Och jag röker alltså LITE jämfört med många andra. På ett år röker jag för 18 576 kr. Är det inte helt jävla fittigt sjukt?! Räkna ut själv! Räkna även ut vad du skulle kunna tjäna på att minska din rökning med 1 paket i veckan. Det är inte så svårt faktiskt.

Okej så lite tips dårå.
  • Var hjälpsam hemma. 
Om du är hjälpsam hemma så kommer dina föräldrar bli jätteglada och du kan till och med slippa betala lika mycket eller få en extrapeng för ditt arbete och dina föräldrar kan till och med vara så snälla och låta dig bo hemma gratis så länge du sköter hushållet. Tänk efter - vad gör du helst? Betalar hemma eller dammsuger? Ikväll ska jag till exempel få 100 kr för jag hjälpte mor min med hennes blogg :) jobbar man så får man pengar! Mhm!
  • Ta ett studielån.
Alltså, okej. Jag tipsar dig om o låna pengar. Men ALLA tar studielån någon gång och du kanske verkligen behöver det. CSN må vara bitches men de är jävligt snälla med sina lån. För vissa är studielånet deras räddning och anledning till att kunna fortsätta studera och är det inte värt det i slutändan? Utan studielån kanske du inte kan ta den där utbildningen du egentligen vill ha som kommer ge dig ett jobb med bra betalt sen? Eller? Var inte så jävla kinkig för du har dåligt med pengar NU för det kommer du inte ha sen. Du behöver dessutom inte ta studielån hela terminen utan kanske bara varannan månad? Seriöst... I piss on yo face för detta gör mig sur. Btw - ta aldrig sms-lån eller andra lån för guds skull. Lita hellre på CSN än dina vänner för dina vänner kan bli riktiga bitches när du minst anar det.
  • Köp inte extragrejer. 
Den där läkerol-asken eller de där billiga strumporna som var så fina, hur nödvändiga är dom egentligen?

Nu ska ju inte jag sitta här o leka fröken duktig. Jag är SÄMST på o spara pengar. Jag har ingen inkomst idag och tvingar mina föräldrar betala för mig och nej, jag mår verkligen inte bra utav det och idioten som kom på att pengar inte kan köpa lycka borde kastreras eller skjutas för pengar är ofta roten till lycka. Du mår så mycket bättre när du har en stabil ekonomi för att oroa sig över pengar är fruktansvärt!

Den största boven i mitt liv är coca cola. Jag spenderar helt SJUKT mycket pengar på coca cola och det vågar jag inte ens räkna ut men ca 20 kr per dag så kan du ju tänka dig vilken jävla summa det blir till slut... Ryser bara jag tänker på det... fyfan

Maakus spartips:

EDIT: Jag tror nog min pappa vill tillägga att det är han som betalar över 18 000 varje år på MIN rökning :$ men en bra sak är ju att jag får cancer och dör snabbare så han slipper betala till slut....

-------------------------------------------------------------------------------

Känner du dig träffad av detta inlägget? Läs här innan du bestämmer dig för att bli sur på mig eller bli ledsen.

2 kommentarer:

  1. läs dina egna tips för fan! hahaha här kommer mina tips.

    1. köp läkerol och sån småskit, för det är fan livet. MEN INTE sånt som GÅR att köpa billigare. eldorado på ICA osv om det finns, sparar sjukt mkt pengar.

    2. kolla på kontoutdraget hela tiden och se till att det alltid finns lite kvar i slutet på månaden

    3. köp och sälj på tradera, jag sålde mig till vancouver-biljetten.

    4. rök för helevete inte, och ingen sprit!

    5. köp viktiga saker även om de är dyrare, det lönar sig i längden. hellre färre dyrare saker än massa billig skit.

    SvaraRadera